Kölsch

y2565-2

Även om sju av tio öl jag brygger är humlefokuserade så har intresset för att dricka dessa svalnat kraftigt det senaste halvåret. Bryggmässigt är de fortfarande trevlig att fundera kring eftersom humleutbudet skapar ett stort spelfält för olika smakkombinationer, men när jag numera funderar på öl som jag vill dricka dras jag åt den andra änden på IBU-skalan. Tanken på kring uttrycket ”bordsöl” har fått bryggtankarna att vandra åt en viss riktning; att skapa ett öl som är lättdrucket och som ska passa de flesta. Rent spontant blir lager eller pilsner det första man tänker på, men jag saknar i dagsläget möjlighet att jäsa vid den låga temperatur som dessa öl kräver.

Kölsch är dock en ölsort som i grova drag påminner väldigt mycket om pilsner och lager. Visst, smakskillnaderna är rätt stora om man går in i detaljer, men det råder inget tvivel om att Kölsch är bland det närmaste pilsner och lager du kan komma, i jästemperaturer för ale.

Enligt BJCP definieras Kölsch som en ljus, krispig och medelbitter öl med medellätt kropp. Lätt brödig smak från malten och ett fräscht och lätt fruktigt bidrag från humlen. Lätt svalelkaraktär får förekomma.

Jästen spelar självklart en stor roll för att man ska närma sig de rätt smakerna. Flera andra hembryggare verkar ha tyckt sig brygga perfekt kölsch med hjälp av US-05. Själv har jag svårt att se hur den jästen ska kunna lämna den lätta svavelkaraktären efter sig. Under den senaste tiden har jag blivit mer och mer förtjust i wyeastjäst, främst för att jag inte gör förkulturer. Så länge man håller OG på en rimlig nivå så har White labs fungerat bra för mig, men att Wyyeast har sina ”smack packs”, en aktiveringspåse man spräcker i jästpaketet för att aktivera jästen och på så sätt inte alltid behöver en förkultur med mina mängder, känns som ett steg åt att ytterligare minimera eventuell jäsproblematik.

Egentligen är det inte några konstigheter med detta recept. Vattenprofilen är densamma som jag brukar använda, det kan vara något att eventuellt fundera kring i framtiden. Maltprofilen följer de flesta kölschrecept jag läst förutom att tillverkaren för min del ofta styrs av vad som finns tillgängligt. Det som dock skiljer sig i detta recept från andra är att jag valt att skippa den sista humlegivan som brukar hamna runt 10-minuter och under. Detta för att jag verkligen ville låta malten tala och inte vara allt för bidragande till smakprofilen. Valet av humle styrdes av vad som fanns i frysen. Dock tycker jag El Dorado fungerar utmärkt som bitterhumle, så det ser jag inge problem med. IBU ligger i det lägre spannet för denna stil.


Linje 13
Stil: Kölsch
Bryggmetod: BIAB
Mängd: 10L till jäskärl
Beräknat OG: 1.050
Mätt OG: 1.050
FG: 1.011
Beräknat SRM: 7
Beräknat IBU: 22.46
ABV: 5.25%
Koktid: 90min
Effektivitet: 75%


Malt
2100gr Viking Pilsner (95.5%)
100gr Viking Vienna (4.5%)


Vattenprofil
Kalcium: 105.2
Magnecium: 27.0
Natrium: 10
Klorid: 152.8
Sulfat: 127.7


Mäskning
65 grader celcius i 60min
70 grader celcius i 10min


PH – rumstemperatur
6.1 vid första mätning
5.2 efter justering med mjölksyra


Kok
@60min – 5gr El Dorado 15.2AA 22.46 IBU
@15min – White Labs jästnäring
@15min – Protafloc


Jäst
Wyeast 2565 Kölsch – ingen starter.


Brygglogg

24/9-2016
Bryggdag. 21 grader i rumstemperatur för jäskärlet.

28/9-2016
Aktivitet i jäslås avstannat helt.

29/9-2016
Flytt av jäskärl till kyl för kallkrash.

1/10-2016
Överföring till fat. JG-gaskopplingen trasig efter två användningar. Kan dock fylla tomrummet i fatet med gas men inte kolsyresätta, vilket inte gör något då den gärna ska lagras i några veckor. Ny koppling plus nippel för samma funktion beställd.

16/10-2016
Påkoppling av gas till fatet med målvolym på 2.6.

17/10-2016
Säkerhetsventilen till fatet flög av under förmiddagen. Upptäckte att plastgängan spruckit av trycket. Ringde till humlegården och de skulle skicka en ny utan kostnad med brev under dagen, så förhoppningvis har jag en ny imorgon. Täckte igen hålet för säkerhetsventilen med plastfolie och öppnade, mycket försiktigt, gastillförseln för att skapa ett tillfälligt lock mellan ölen och hålet där ventilen satt. Förhoppningsvis ska det inte hinna påverka ölen särskilt mycket.

img_1840

18/10-2016
Ny säkerhetsventil påskruvad som dock läcker på tre ställen. Efter samtal med humelgården så skickar de ett helt nytt lock.

5/11-2016
Avsmakning

Utseende
Ljus färg. Den långa fatlagringen har gjort sitt och efter några smakprov är ölen klar. Inga problem att se igenom glaset med en ljuskälla på andra sidan.

Doft
Inte särskilt mycket doft. Lätt brödig doft. Humlen är knappt märkbar om än en mindre citrusdoft. Ungefär som jag tänkt mig.

Smak
Extremt nöjd med hur denna öl smakar. Har provat en del kölsch tidigare och detta var precis vad jag var ute efter. En lättsam öl som borde passa alla sorters öldrickare. Malten dominerar den försiktiga smakprofilen. Lätt svaleltouch som jag är svag för i dessa typer av öl. Lätt och lagom bitterhet. Humlen har en väldigt diskret citrussmak som bidrar med fräschör.

Kropp
Inte mycket till kropp att tala om. En något kraftigare kolsyresättning bidrar till att den upplevs något lättare och fräschare. Spot on.

Ändringar för eventuell ombryggning
Inte något att ändra på i detta recept. Då jag vanligtvis är extremt självkritisk i allt jag gör, och i synnerhet min bryggning, är det tillfredsställande att pricka in ett recept på en gång. Redan en favorit och en av de bättre brygderna jag gjort. Vill man prova på en lagerliknande öl och inte kan jäsa i dugliga temperaturer så är detta jästen du ska prova på.

kolsch

Fatet med den nymonterade tappkranen. 0.2 bar är dugligt serveringtryck.

8 thoughts on “Kölsch

  1. Lät jäkligt trevligt!!.. Asså ölen, inte dilemmat med ventilen… tänkte prova ditt recept, då mitt vatten behöver minimal justering till en hyffsad Kölsch, har inte bryggt Kölsch tidigare och det låter jädrans gott!! + ”normal” jästemp… Tack för receptet å en jäkligt bra sida!!!.. /..Micke…

    1. Tack för att du läser! Kölsch är en riktitg grym stil och jag hävdar bestämt att den är svår att misslyckas med om du använder bra jäst (2565), håller maltnotan någorlunda enkel och inte spexar för mycket med humlen. Jag bryggde en annan kölsch i början på sommaren som jag tyckte blev strået vassare än denna och då tror jag nyckeln var att få ner jästempen lite. Men det funkar fint även om man inte kan kontrollera den benhårt. Lycka till!

  2. Tjena, kollar runt lite på kölsch recept då jag blvit sugen brugga just en kölsch. Undrar om du endast använt dig av 5gr humle? eller står det för 5gr per liter?

    1. Hej!

      I just det receptet så var det bara 5 gr. Dels var det vara en 10L sats men också en humle med hög alfasyra, och då blir det mindre mängd. Jag tycker att en IBU-nivå runt 20-25 är lagom för en kölsch. Så oavsett vilken humle du använder så rekommenderar jag en bittergiva på 20-25 IBU.

        1. Det beror på vilken jäst du använder. Den jag använt funkar mellan 13-21. Själv föredrar jag åt det svalare hållet. Jag skulle hålla mig runt 13-14 grader.

      1. Hej!

        Jag har funderat på att brygga en Kölsch, så din blogg var bra inspiration! Men jag undrar över koktiden, behöver den koka 90 minuter, räcker det inte med 60?

        1. Hej!

          Det räcker säkert med 60 minuter om du har en välmodifierad pilsnermalt. Så länge du kyler ölet relativt snabbt så är det nog ingen risk för att DMS ska återbildas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *