Gå till innehåll

Om

Jag köpte mitt första hembryggarkit 2014 och har varit mer eller mindre besatt av hembryggning sedan dess. Min första brygd var en mörk IPA som jag dumt nog fick för mig att tillsätta rökt anchochili i. Nu i efterhand inser jag att min bryggarpersonlighet till en början var precis en sådan där som ville göra allt det svåra på en gång. Det blev så klart inte särskilt gott och jag tyckte även att bryggprocessen var fruktansvärt långdragen då instruktionerna gjorde det omöjligt att mäska och laka 6 liter öl under 2,5 timme.

Trots att det tog lång tid och smakade synnerligen illa så var det ändå något som bet sig fast. Förmodligen var det själva intresset till öl i kombination med den kreativa frihet ölbryggningen kunde erbjuda som gjorde att jag valde att fortsätta. Dock tyckte jag inte att den bryggmetoden som följde med det där första bryggkitet var särskilt tilltalande, så jag började se mig om efter andra alternativ. Utrymme och ekonomi spelar en stor roll i hembryggning, så för min del verkade brew-in-a-bag-metoden alldeles utmärkt. Redan min andra brygd bryggdes med denna metod, vilket jag fortsatte med i tre år innan nyfikenheten tog över och jag började satslaka. När mer utrymme sedan tillkom har lakningsfritt mäskande med bryggverk varit metoden jag hållit mig till under de senaste åren.

För att kunna utvecklas som bryggare är det viktigt med utvärdering och att föra anteckningar kring bryggprocess och den färdiga produkten. Det är just detta som är tanken med denna blogg; att kunna följa en bryggprocess från början till slut. När jag själv letar inspiration är det oftast recept jag läser. Att kunna samla mina recept på en och samma plats, samt kunna ha en dokumentation kring dessa, är den stora drivkraften bakom bloggen. En blogg skapar en kreativ kraft från början till slut i bryggprocessen, från tanke till glas, vilket för mig skapar en extra dimension i ölbryggningens underbara värld.

Mitt hembryggeri kallar jag för Båkens Bryggeri eftersom fastighetsbeteckningen på det hus vi köpte 2017 är just "Båken". En båk är en fyrliknande byggnad som fungerar som ett landmärke i sjöfarten.

Har du frågor om hembryggning eller bloggen, funderingar eller åsikter kan du mejla mig på:
lars@humlegatan.com

Det går även bra att lämna en kommentar i anslutning till blogginläggen.