Gå till innehåll

Kveik – Norsk farmhouse ale

Denna bryggning gick av stapeln hemma hos Mattias vars hembryggeri går under namnet Notvikens Nanobryggeri. Mattias är en del av vår lilla skara hembryggare här i Luleå och även initiativtagare till den facebookgrupp vi huserar i.

Mattias bryggmetod skiljer sig lite från min egen då han brygger med Brew-in-a-bag-metoden som grund med en nätat stålkorg som "bryggpåse". Å andra sidan inget nytt för mig då jag själv bryggde med bryggpåse i 3 år. För att kunna maximera mängden och fylla två fat, dvs. ett 9- och 18-liters, dubbelmäskade vi. Den största delen av mäsken värmdes i Mattias större brygggryta (36L) medan en mindre del mäskades i min 19L patinagryta med en klassisk bryggpåse i tyg, för att sedan sammanföra allt till koket.

Vad bryggde vi då? För ni som hängt med på bloggen ett tag vet att jag är inne i en nästan uteslutande saison-period där jag prövar olika saisonjäster. Mattias gillar också saison så därför tyckte vi det vore roligt att pröva på en norsk kveik-jäst. Kveik är en traditionell norsk farmhouse ale som bryggs tillsammans med enbärskvistar. Precis som med tidigare saisonbryggningar är vi mer intresserade av vad jästen kommer producera för smaker, så vi kommer inte involvera några enbärskvistar utan låta jästen göra jobbet tillsammans med 100% pilsnermalt och två sena givor av El dorado och Centennial, tillsammans med en liten bittergiva Magnum vid 60 min. Är man intresserad av att läsa mer om Kveik eller annan farmhouse ale från Skandinavien och Baltikum så rekommenderar jag varmt Lars Marius Garshols eminenta blogg. Det är tack vara honom som denna kveikjäst finns tillgänglig på hembryggarmarknaden. Lars omnämns även i min favoritbok för hembryggning, Homebrew all-star som jag skrivit lite om här.

The Yeast Bay Sigmund's Voss Kveik

Traditionally used in the production of Norwegian Farmhouse Ale, this strain is a fast fermenter with good attenuation, a light earthy spiciness, marked tartness and unique ester profile of orange peel. This strain is prone to forming incredibly large flocs unlike any other yeast we've seen before, yet still remains highly attenuative. Sigmund's Voss Kveik also exhibits the ability to ferment wort over a large temperature range, 70 - 100 ºF, without major changes to the flavor profile or production of any harsh phenolics or fusel alchohols.

This yeast will exhibit a slightly more restrained ester profile and ferment a little slower at cooler fermentation temperatures, and quickly produce a drier beer with a slightly more pronounced ester profile at warmer fermentation temperatures. We highly recommend taking this into the high end of temperature range, 90-100 ºF.

Temperature: 21 - 38 ºC
Förjäsning: 78 - 83%

Läser man vad Garshol skrivit om Kveik så skiljer sig några saker kring bryggningen avsevärt i jämförelse med annan bryggning. Något oklart om dessa tips även ska tillämpas för de kveik-jäster som utvecklats i jästlabb:

 • Du kan komma att upptäcka aktivitet i jästkärlet redan efter 30 minuter
 • Jäsning kan normalt avslutas efter bara 36 timmar
 • Du ska tillsätta betydligt mindre jäst än vid vanligt bryggning. Garshol rekommenderar en tesked till 25 liter vört.
 • Tillsätt mer jästnäring än vid annan bryggning.

Stil: Saison / Farmhouse ale
Bryggmetod: BIAB
Beräknat IBU: 20
Beräknat OG:
OG: 1.065
FG: 1.012
ABV: 7%
Koktid: 60min


Maltnota (kg-%)
100% Weyermann Pilsner 2.5-4.5L


Vattenbehandling
8gr Kalciumsulfat
8gr Magnesiumsulfat
1gr Bordssalt
4gr Kalciumklorid

Vattenprofil
Kalcium: 96
Magnecium: 21
Natrium: 15
Klorid: 74
Sulfat: 198


Mätt mäsk-ph: 5.8
Mäskjustering: 8ml mjölksyra till 5.5
Slutgiltig beräknad resterande alkalinitet: -100
*Rekommenderad resterande alkalinitet: -30-30


Mäskning
65°C i 60min


Humleschema
@60min - Magnum 14.3 AA - 20IBU
@15min - White Labs jästnäring
@15min - Protafloc
@0min - Eldorado 12.9AA - 100gr
@0min - Centennial 8.3AA - 100gr


Jäsning

Jäst The Yeast Bay Sigmund Sigmund's Voss Kveik
Jässchema 33 grader till FG
4 liter dekanterad förkultur, två förpackningar jäst.


Brygglogg

2018-06-14 Sätter förkultur
2018-06-17 Bryggdag
2018-07-03 FG 1.012. Kallkrash.
2018-07-04 Fatning av öl.


Ändå något av en milstolpe att få lägga upp en öl på untappad som "collab".

 

Utvärdering


Utseende

Disigt halmgul trots kallkrash med tjock skumlock som vilar längre i glaset. Klarnar inte särskit mycket med tiden.

Doft

Ljus och djup frukt som inte påminner om det som humle brukar kunna bidra med. Kanske apelsin? Inslag av jord samt jäst.

Smak

Inledningsvis en väldig mjuk munkänsla. Tänk dig att landa på en kudde som är täckt med mjöl. Väldigt allround-fruktig på ett sätt som jag inte alls hade förväntat mig. Den smak jag plockar upp lättast är en förnimmelse av apelsin och apelsinskal.

Ett bra tag tycker jag mig vara övertygad om att det inte finns några likheter med farmhouse ale alls, men sedan inser jag att en klassisk pepprighet ligger kvar i gommen. Denna pepprighet blir mer och mer påtaglig desto längre ölen står på fatet.

Dessvärre lite väl spritig i smak, men den är ju trots allt 7%.

Detta är den överlägset mjukaste ölen jag varit med och bryggt. Betänkt då att den är bryggd med enbart pilsnermalt. Det säger han ska mycket om vad denna jäst producerar. Det är egentligen på helt andra sidan av belgisk och fransk saison denna öl landar, trots att jästen är en farmhouse ale. Detta får en att inse att farmhouse ale, eller bondöl om det är en benämning man föredrar, är ett brett begrepp och som inte enbart kan förknippas med ölen från södra Belgien. Givetvis kommer en stor del av fruktigheten från de sena givora av eldorado och centennial, men jag måste anse mig så pass rutinerad på doft och smak att jag kan skilja på vad som kommer från humlen och vad som kommer från jästen, och denna jäst producerar en apelsinliknande fruktighet jag inte stött på tidigare.

Om man ger denna öl tid kommer den utvecklas mer åt vad man främst förknippar farmhouse ale med, vilket dock är något motsägelsefullt då jästen beskrivs kunna jäsa färdigt på 36 timmar och enligt norsk tradition bör drickas strax därefter. Dock har jag svårt att begripa beskrivningen av jästen och dess förmåga att producera en torr öl? Den här är ju supermjuk. Smooth.

Övrigt

Väldigt spännande att brygga och få smaka en öl bryggd med kveik. Mitt tips blir dock att använda denna jäst till en New England IPA då den är snabb och fruktig, vilket rimmar helt med superhumlad öl och dess korta livslängd. Efter närmare en månad på fat är den fortfarande disig, vilket troligtvis också är till fördel i en NEIPA då den kanske då kan bära med sig proteiner och de fettsyror som torrhumlingen bidrar med? Skrev jag att denna är kallkrashad? Det är den.

*Palmer & Kaminski 2013

6 reaktioner på ”Kveik – Norsk farmhouse ale

 1. Mimmi Lindström

  Hej,

  Jag arbetar på en restaurang i Trysil som heter just "Kveik".
  Jag undrar om ni vet om det går att använda kveik även till att göra drinkar?
  Eller är det helt och hållet en kass idé?

  Allt gott,
  Mimmi

  Svara
  1. Lars

   Hej!

   Det borde gå fint att göra drinkar på kveik. Jag är inte så kunnig på öldrinkar, men jag vet att det är ganska vanligt att man gör drinkar på ljus öl, typ Corona. Eftersom det finns ganska många olika sorters kveikjäst, så kan kveiköl nog skilja sig från bryggare och recept. Den kveik jag bryggde blev väldigt fruktig, så jag skulle då kunna tänka mig en fruktig drink baserade på just den ölen. Googlar man "beer cocktails" finns det en del att läsa. Utgår man sedan från den kveik man har och sedan kombinerar andra spritsorter som man tycket passar till kveikens smak, så borde man kunna hitta på något bra.

   Svara
 2. Stefan L

  Kveiken är en jäst som inte alla uppskattar, min ölbryggande granne gillar inte fruktigheten.
  Själv tycker jag om smaken, faktum är att det är mitt favoritöl.
  En blandning av 75 % pilsnermalt och 25% flaked oats ger en mycket mjuk och fin smak med mango/annanaston utan någon annan giva än 60 min bittergiva northern brewer.
  Jag brukar köra med torrjäst har provat både lallemand voss kveik och mangrove jack m12.
  Tycker lallemands variant smakar bättre och jäser ut mer än mangrove.
  Men har bara kört en påse av m12, kanske hade otur.
  Har byggt en jäskammare med julaelement och en inkbird, kör 33 grader varmt hela tiden.
  Normalt är det klart efter 3 dagar med lallemand, tog 5 dar med m12.
  Brukar splitta en jästpåse på 2st 11 lit batcher och ingen rehydrering eller starter, fungerar perfekt, brukar hålla mig runt 5 % ABV.
  Nochilldunken rymmer 11 liter, sätter ner dunken i 30 lit hink med vattenslang rinnande på låg matning, nere i 30 grader på kort tid, häller sedan vört och jäst i en 15 liters plasthink med blowofftube sedan in i jäskammare.
  Har hittat corneliusfat som rymmer 12 liter, precis rätt mängd för min batch.
  Och behöver man mer kveiköl så är det bara 5 dagar bort.

  Men som sagt var, smaken är inte för alla.

  Svara
  1. Lars

   Jag håller nog med, smaken är nog inte för alla. Jag var med i kveik-grupp på facebook tidigare och jag kunde bli lite trött på hetsen kring att det var "den nya"-new england jästen. Själv tycker jag att humlesmakerna förstördes fullständigt när jästempen stiger. Då är jag mer intresserad av det du beskriver, en enkel bittergiva och sedan låtar man jästen sköta större delen av smakbidraget.

   Svara
   1. Lars

    Hej!

    Det kan vi nog ordna. Anledning till att jag inte skriver ut volymer på t.ex. malt är att alla har olika system och effektivitet, så 1kg malt kan ge väldigt olika resultat beroende på hur du brygger. Jag rekommenderar att man bekantar sig med ett bryggprogram och på så sätt får koll på sin effektivitet, så att man kan beräkna OG efter sitt system. Vilket recept är du intresserad av? Är det kveik-öl?

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *