Gå till innehåll

Utvärdering: Projet 3724


Utseende

Gyllengul med viss disighet. Har bra med kolsyra redan eter 1.5 vecka på flaska och en generös skumkrona landar snyggt ovanpå ytan vid upphällning. Klarnar upp fin efter 2.5 vecka.

Doft
Jordig doft i kombination med en lättare pepprighet. Inte mycket maltighet att tala om. Någorlunda tydliga fruktdofter från jästen, åt persika- och aprikos-hållet.

Smak
Rimmar väl med doften. Initialt jordig med en torr munkänsla. Strax innan humlens bittra smaker dyker en försiktig pepprighet upp. Har en lätt läderkaraktär som stryker längs gommen. Jästig fruktighet.

Bitterheten kommer angenämt sista halvan av smakupplevelsen med en lätt örtighet. Upplever att denna här jästen framhäver bitterheten på ett tydligare sätt än de jag provat vid tidigare saisonbryggningar.

Det jag uppskattar mest med den här ölen, dvs. jästen, och vad den producerat under gällande temperaturförhållanden, är att den gett en torrare och fräschare öl än tidigare prövade jäster. Kan man få ner FG ännu lägre anar jag att den kommer upplevas ännu mer lättdrucken.

Övrigt
Att plocka bort vetemalten helt och hållet tycker jag känns som ett vinnande koncept. Både den här ölen och den andra från samma sats, 3726, saknar den där brödiga gräddigheten som vetemalten bidrar med. Upplever en ökar fräschör i både doft och smak med 100% pilsnermalt, undantaget de få procenten syramalt jag använder för att sänka mäsk-ph.

Ändringar för eventuell ombryggning
Kommer ändra i humlegivan i grundreceptet och addera en vid 15 min, för att se om det tillför en annorlunda och lite mer påtaglig humlekaraktär. Förväntade mig lite mer estrar från denna jäst, men det kanske framträda om man höjer temperaturen på jäsningen ytterligare. Även om de saisoner jag bryggt hittills inte kommit ner i den FG som jag önskar, även om de hamnat runt eller strax under 1.010, så gör ändå jästen sitt jobb, smakmässigt. Nu kommer det i framtiden handla mer om tekniker och val av humle för att pricka in smakerna.

5 reaktioner på ”Utvärdering: Projet 3724

 1. Björn

  Hej.
  Har du provat återanvända jästkakan till en ny saison?
  Jag funderar själv på att brygga en saison med 3724, men gör bara mindre satser så det blir relativt stor jästkostnad/liter.
  Tanken var att brygga en till sats med annan humle och återanvända jästen om det är lämpligt när den inte är så flockulerande.

  Svara
  1. Lars

   Hej Björn!
   Nej, jag har varit lite för lat för att göra det, men det är ju absolut inga problem egentligen. Vad jag vet så ska det inte påverka smaken på ölet om man använder samma jästkaka flera gånger för en saison, som det t.ex. rapporteras göra vid återanvändning av conan-jästen för ipa och pale ale. Se till att jäsa varmt!

   Svara
 2. Björn

  Jo, jag har förstått att Dupontjästen kan vara lite lynnig och stanna av mitt i.

  Tack för intressant läsning för övrigt, jag hittade hit när jag letade lite information om vattnet här i Luleå.

  Svara
  1. Lars

   Det kan den göra. Jag håller på att samla på mig information och erfarenhet kring bland annat det och hoppas kunna lägga ut ett längre inlägg här på bloggen under året. Nu senast upplevde jag inte någon sådant stopp, så får vörten en frisk jäst med tillräckligt med celler samt högre temperatur, så tror jag inte det är lika vanligt att man råkar ut för det.

   Svara
  2. Mattias

   Björn! Bor du i Luleå så ska du givetvis gå med i vår FB-grupp. Vi är några st som byter öl och erfarenheter. Skicka en pm till Mattias Espling på FB så lägger jag in dig om du vill.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *