Gå till innehåll

Första bryggning (jäsning) med Fermenter King Jr.

Med det nya jäskärlet på plats blev jag så klart sugen på att testa det för dess huvudsakliga syfte; att jäsa humlerik och torrhumlad öl på. Jag plockade fram ett favoritrecept från förra året och modifierade lite efter vad som fanns hemma. Ölen med denna humlemix, som är den överlägset bästa jag plockat fram till Pale Ale och IPA, består av 50% Citra, 30% Vic Secret och 20% Mosaic, där mosaichumlen fungerar som en förhöjningshumle gentemot de andra sorterna. Det blev även ett lite enklare jästval då jag hade två paket S-04 hemma. Annars inget spektakulärt på ingredienssidan. När det ska bryggas Pale Ale eller svagare IPA tycker jag om att bygga lite kropp och munkänlsa med både Carapils och Munich, samt lite av den numera obligatoriska havren (denna gång havremalt). När det gäller humligt åt PA eller IPA-hållet känner jag mig ganska inkörd på vilka metoder jag vill använda, men dessa ser ni i receptet nedan.

Jäskärlet gav jag nyligen en presentation i ett tidigare blogginlägg, så inte heller där har jag något specifikt att presentera, annat än att man som hyffsat petig hembryggare blir glad av ny och förhoppningsvis prisvärd utrustning som underlättar ens bryggande.


Namn: Shortcut Moody
Stil: Amerikansk Pale Ale/ New England Pale Ale
Bryggmetod: Grainfather - Ingen lakning
Beräknat SRM/EBC: 5/13
Beräknat IBU: 74
Beräknat OG: 1.054
OG: 1.050
FG: 1.013
ABV: 4.9
Koktid: 60min
Mäskeffektivitet: 67%
Mängd till jäskärl: 13L (beräknat 13L)


Maltnota (kg-%) (Färg lovibond)
46% Crisp Maris Otter Extra Pale (~2L) - 1780g
20% Weyermann Munich 1 (~9L) - 0.765g
20% Crisp Naked Oat Malt (~1,5L) - 0.765g
10% Weyermann Carapils (~2L) - 0.375g
3,9% Weyermann syramalt (~2L) - 0.15g

Mäskschema
67° i 60min
5min omrörning under inmäskning.
Omrörning när 30min återstår av mäskning.


Total mängd vatten: 21L
Mäskvatten
: 21L

Vattenbehandling
4g Kalciumsulfat
3g Magnesiumsulfat
1,5g Kalciumklorid
1,5g Antioxin SBT

Vattenprofil
Kalcium: 93
Magnecium: 16
Natrium: 8
Klorid: 61
Sulfat: 168


Beräknat mäsk-ph: 5.20
Mätt mäsk-ph: 5.2
Slutgiltig beräknad resterande alkalinitet: -115


Humleschema
@15min - White Labs jästnäring
@30 min whirlpool/hop stand (direkt efter kok)
Totalt 6gr humle/L vört till jäskärl.
50% Citra (39g), 30% Vic Secret (23g) och 20% Mosaic (16g).
@Torrhumling i 4 dagar
Totalt 7gr/L
50% Citra (45g), 30% Vic Secret (27g) och 20% Mosaic (18g).


Jäst
Safale S-04 - 2pkt (23g)
Rekommenderad antal jästceller: 130MD - 0.75 pitch rate
Beräknad mängd jästceller: 184MD


Brygglogg
2020-08-11 En välfungerande men fullspäckad bryggdag. Mäskade in innan jag la yngsta sonen och gick tillbaka ner till bryggrummet efter 30min vilket innebar att jag precis hann med att röra om i mäsken som vanligt. Dock hade det övre filtret sugits ner i vörten, något som hänt förr. Spelar dock ingen som helst roll i slutändan. Fram till att humlen skulle åka i efter avslutat kok var det fullt upp då jag i vanlig ordning försökte städa upp så gott det gick. Passade även på att tömma och rengöra fatet som detta öl ska ner i. Spolade även slangarna och kran med PBW och desinfektionsmedel. Rent och trycksatt fat redo, samt rena slangar. Att förbereda det nya jäskärlet var inga problem och det var minst sagt skönt att slippa tjorva med en bottenventil. Missade OG med fyra pinnar, vilket inte är hela världen men mer än vad jag brukar. I efterhand skulle jag även ha försökt filtrera bort en del humlerester ner till jäskärlet. Är lite rädd för grässmak och humlebränna. Är jag dock extra noga med kallkrashen och överföringen till fat så kommer jag kanske undan. Ser man på siffrorna för OG och IBU så kan man lätt misstänka att 1.050 respektive 74 inte kommer bli till en välbalanserad öl. Här får man dock ta bryggprograms beräkningar av whirlpool/hip stand-humle med en rejäl nypa salt. Jag har fått prova mig fram till vad som är rimliga nivåer av humle för dessa tekniker.

2020-08-16 SG 1.015. Torrhumlar enligt ovan.

2020-08-21 Kallkrashar.

2020-08-23 Flytt till fat. FG landade på 1.013 och ett något för svagt öl på 4.9%. Hittills nöjd med jäskärlet. Tänkte skriva ihop ett mer omfattade inlägg när jag hunnit jäsa några öl i det.

6 reaktioner på ”Första bryggning (jäsning) med Fermenter King Jr.

 1. Mike

  Bryggde också första gången med Junioren i förrgår (välhumlad IPA), men jag har ingen kul upplevelse måste jag säga.. Satte spundventilen på blygsamma 0.55 bar, men under natten hade övertrycksventilen skjutit ut och en massa skum och humlerester hade fyllt golvet i min jäskyl.. Tänkte ev att spundventilen hade blockats, men jag testade igen, och övertrycksventilen skjöt igen vid 0.5 bar ungefär. Sjukt besviken, hoppas ölen blir god ändå..

  Svara
  1. Mike

   My bad, jag hade satt pluggen fel! Mitt misstag, men jag har missförstått hela grejen med övertrycksventilen (trodde att det var pluggen i hålet på sidan..) Bättre lycka med intelligensen nästa gång

   Svara
   1. Lars

    Sånt som händer. Jag vet då ingen hembryggare som inte lyckats med något knasigt. Jag har haft några olika övertrycksventiler och det är inte helt glasklart hur man ställer in vissa av dem på rätt tryck och det är där jag stött på vissa utmaningar. Jag brukar fylla upp med kolsyra en bra bit över önskad volymsättning på övertrycksventilen. Sedan är det en ganska långsam procedur att ställa in den. Man får låta det pysa lite ut lite åt gången, så ser man var mätaren stannar. Inte helt lätt.

    Svara
 2. Mike

  Hur funkade det med torrhumlingen i Jr:en förresten? Jag torrhumlade också med 7 g/L precis med lösa pellets precis som jag brukar, förutom att jag flushade jäskärlet några gånger efteråt och satte 1 bars tryck. När jag kikade några minuter senare så var ALL humle borta från ytan. Allt hade sjunkit som stenar.. Lite paff blev jag, för det verkar varit väldigt känsligt för tryck. Så den där torrhumlingen ser ut att bli ganska så meningslös.. Har du tänkt något kring det innan du torrhumlade i din?

  Svara
  1. Lars

   För mig funkade det fint och precis som du beskriver. Det är just detta som jag förespråkar att man gör med det tilläget att man lättar lite på trycket. Att all humle pressas ner mot botten av kärlet är kanske inte optimalt för då får inte all humle kontakt med vätskan. Inte heller är det bra att det lägger sig som ett täcke ovanpå, som det gör utan tryck, för då flyter en stor del av humlen bara ovanpå och år inte heller kontakt med vätskan. Jag drar på ett ganska kraftigt tryck, låter humlen sjunka ner, sedan lättar jag på trycket vilket gör att en stor del, inte all, humle flyter upp igen. Då har man blötlagt humlen på ett effektivt sätt.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *