Gå till innehåll

Utvärdering av Transatlantic Pale Ale

Den här ölen bryggdes den 12/2 i ett experimentellt syfte där jag provade att stoppa ner en BIAB-påse i bryggverket (GF30).


Eftersom jag inte kunde förutspå hur mäskningen skulle gå så blev valet av ölsort att brygga en amerikansk pale ale med enbart Citra-humle. Maltnotan bestod av 50/50 Maris Otter och Munich 1. Citra vid 30 min, Whirlpool i 80 grader i 20 min samt torrhumling. Ölen jäste sedan med US-05 i Fermenter King Jr. Mäskningen med BIAB-påsen blev effektiv men också utan någon duglig recirkulation, påsen är helt enkelt för finmaskig för att flödet ska hinna med. Ölen blev 6.7% och serveras på fat.


Resultatet blev ett stabilt öl med flera goda kvalitéer. Ölet blev egentligen inte vad jag hade önskat men där får jag helt enkelt skylla på mitt eget val av jäst samt samt en del bryggtekniska aspekter som inte föll riktigt på plats. Detta öl får fungera som en prototyp på en kommande pale ale jag velat förfina ett tag där det finns lite mer malt i grundsmaken samtidigt som ölet är blankt och utan en jolmig/fyllig New England-munkänsla. På ölets plussida ligger en kraftfull citrakaraktär med tropisk frukt och citrus. Ölet blev starkare än vad jag hade önskat och beroende på vem man hade frågat hade ölet nog kvalat in som en IPA då det finns en medelhög beska. Att ölet blev lite starkare bidrar också till en fylligare munkänsla som jag gärna hade varit utan. Man bör dock vara medveten om att felsmaker har lättare att gömma sig i starkare öl så det är inte säkert att jag hade gillat den bättre bara för att den varit svagare. Har redan kikat på en ombryggning med samma maltota men med en högflockande jäst som kan krispa till det lite mer. Beskan tycker jag ligger bra i förhållande till just dettaa öl, men hade procenten dragit ner till låga fem så hade den nog varit i högsta laget. Blir alltså att dra ner den något till nästa ombryggning.

En helt okej öl som blev lite för stark för min smak samt att det grumliga utseendet drar ner poängen. Sistnämnda är dock en smaksak. Även om det var ett tag sedan jag bryggde humligt så måste jag få anse att jag ändå får till de moderna humleteknikerna bra. Både när det gäller mängder i hop stand och torrhumling, samt att ölet håller sina smaker väldigt bra i fat. Där har jag jäskärlet att tacka och en relativt syrefri flytt av öl från jäskärl till fat.

6 reaktioner på ”Utvärdering av Transatlantic Pale Ale

  1. Lars

   Ja precis. Jag låter ölet jäsa färdigt, sedan torrhumlar jag i 4 dagar, trycksätter och kallkrashar. Därefter flytt av öl till fat från toppen av jäskärlet.

   Svara
   1. Mikael

    Kul att du tycker det funkar! Fördrar den metoden också. Gick vidare till final i SM med ett torrhumlat lättöl när jag gjorde så för ett par år sen, så det känns som den också håller. Men trots det tycker jag fortfarande att det är lätt att råka oxidera en batch trots att jag gör varenda litet steg 100% rätt.. Men då kan det säkert vara nåt annat steg som jag tabbar mig på. Tex under mottrycksfyllningen eller så. Det finns många steg i detta där man riskerar att få in syre..

    Hur lång hållbarhet har denna typ av öl innan du tycker det tappar såpass att det blir märkbart tråkigt av oxidering?

    Svara
    1. Lars

     Jag tror det är svårt att få till det till 100% som hembryggare för någonstans under processen är det oundvikligt att det introduceras syre.
     Just den här typen av öl tycker jag håller sig rätt bra i 3-4 veckor. Det kan ju variera så klart. Jag satte en välhumlad pale ale på flaska för 1.5 år sedan och den var väldigt oxiderad när kolsyran hade satt sig. Så en förutsättning för att lyckas någotsånär är att man har fat.

     Svara
     1. Mikael

      Yes, utan fat går det inte. Det är goda öl, men jag pallar inte den korta hållbarheten, dyra ingredienser och höga risken för oxidation så jag har i stort sett lagt ner välhumlat och brygger öl som kan stå i kylen några månader utan bekymmer. Men gott är det som sagt! Tack för en trevlig blogg!

     2. Lars

      Jag är inne på samma spår som dig. Jag har funderat på att brygga pale ale och i viss mån IPA med en jäst som flockulerar väldigt väl. Det bli ju inte hazy IPA/pale ale, men jag tror en klar öl har längre hållbarhet. Det är givetvis en faktor av många, men om man har de andra bryggtekniska någotsånär på plats så tror jag det jag bidra till längre hållbarhet. Sedan har jag varit småless på "häjs" ganska länge också. Tack för att du läser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *