Gå till innehåll

Uppdaterad vattenrapport

Stadsbyggnadsförvaltningen i alla svenska städer testar regelbundet kvalitén på kranvattnet för alla boende som har tillgång till kommunalt vatten. Som invånare har du rätt till att få ta del av dessa analysrapporter och vanligtvis brukar de finnas att tillgå på kommunens hemsida. På forumet bryggaren finns denna tråd där medlemmar lägger upp olika vattenrapporter för diverse kommuner. Det kan dock bli en del bläddrande om du ska hitta vattenrapporten för just ditt kranvatten, så enklast är nog att surfa in på din kommuns hemsida och leta upp senaste rapporten, eller skaffa dig en kontaktperson som du någon gång ibland kan be mejla dig den senaste rapporten. Tycker du att vattenbehandling verkar intressant så har jag skrivit en enkel guide om hur du ska gå till väga här.

Nedan följer en uppdaterad analysrapport på kranvattnet för oss hembryggare i luleåtrakten. Av föga intresse för hembryggare på annan ort, men "bra att ha-sida" för oss bryggare i Luleå.


Vattenrapport för Gäddviks vattenverk, Luleå:
Provtagningsdatum: 29/10-2021

Kalcium: 22 mg/l
Magnesium: 2.1 mg/l
Natrium: 6 mg/l
Klorid: 11 mg/l
Sulfat: 8.1 mg/l
PH: 8
Alkalinitet som bikarbonat: 65 mg/l


3 reaktioner på ”Uppdaterad vattenrapport

 1. Fredrik

  Tack för att du håller den här uppdateringen. Är ny inom ölvärlden och väntar på min första BIAB uppsättning och ska sätta igång inom några veckor (Belgisk blonde ska bli min första) här i Luleå så detta hjälpte oerhört mycket!

  Hur gör du för att få tag på uppdaterade analyser? Kollade på luleåkommuns hemsida men hittade bara några medelvärden från 2017.

  Svara
  1. Lars

   Hej Fredrik!

   Jag har via mejl kommit i kontakt med en person som håller på med vattenanalyser och som jag mejlar ibland. Dock så sker det inte några jättestora förändringar i de olika värdena så jag nöjer mig oftast med en analys på hösten och en på våren.

   BIAB är en kanonsätt att komma in i helmaltsbryggning så där har du gjort ett bra val. Du kommer behöva tillsätta lite mer mjölksyra under mäskningen än vid andra bryggmetoder eftersom du använder allt vatten på en gång, om du inte tänker laka med BIAB vill säga.

   Svara
   1. Mattias

    Njaa....Det kommer att bli en utmärkt öl utan att du lyfter ett finger ang vattenbehandling. Jag grävde också ner mig i det hålet som är vattenbehandling till en början men tyckte inte att det blev någon skillnad. Samma med PH...har helt slutat mäta. Fokusera istället på malt och humle och sedan om du tycket att något fattas så putsar du lite med vattenbehandling

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *