Gå till innehåll

Bryggplaner för 2021

I ett försök att komma vidare i min bryggning tänkte jag skriva ett kort inlägg om vad jag har för bryggplaner under det nyligen påbörjade året. Behöver jag skriva mer än så? Nej, jag tror inte det.

New England IPA med enbart Cryo humle
Jag har druckit mer NEIPA under hösten och det är en ölstil som är väldigt rolig att brygga då den kombinerar kraftfull humle med svårare bryggtekniker. Jag har hunnit med en bryggning detta år och det var en just en sådan öl det resulterade i. Jag skulle dock vilja utforska smakerna hos NEIPA bryggd med endast CRYO-humle, mest för att det är kul. Kanske blir det en NEIPA med endast en humlesort också. CRYO-Citra, troligtvis.

Improviserad maltig engelsk ale
Förra året bryggde jag en Mild som blev väldigt lyckad. Jag har funderat på hur jag skulle vilja dra åt skruvarna på en liknande öl och har landat i en improviserad mörk engelsk ale runt 3-4%. Så där pub-aktigt svag men ändå maltig med en härlig knäckighet. Har funderat på munchermalt typ 2 som basmalt tillsammans med några olika sorters karamellmalt och kanske lite chokladråg. Fullersjästen. Tror det kan bli bra.

Bordssaison
Denna bryggning står närmast på tur och det blir förhoppningsvis en saison strax under 3%. Varför? För att jag tycker det är coolt med svag öl. Stark öl är mest jobbigt. Man blir trött i skallen och kan inte dricka så många. Att brygga en svag saison är nog inte det enklaste och jag kommer nog tänka om en del kring min ganska inkörda saison-maltnota. Har funderat på Aromatic malt för att hjälpa till med kroppen något, samt att det är en karaktäristiskt belgisk jäst. Att brygga en svag öl har också syftet att fungera som en förkultur till min hus-saison. Med ett OG under 1.030 är jag inte lika orolig över jästens pigghet och jag kan därför skippa förkultur för denna öl. Sedan brygger jag bara hussäsongen och jäser på kakan från denna öl. Smart va?

Husets Saison
Det blir således naturligt att följa upp med nya versioner av husets saison. Jag kommer fokusera mer på att blanda olika sorters jäst och jag tror även att torrhumling kommer bli ett stående inslag i detta öl. Kommade version kommer bryggas med en kombination av Wallonian Farmhouse och Wallonian Farmhouse III. Jag tror även jag kommer experimentera med längre torrhumlingsperioder med denna öl. Och jag kommer fortsätta med kottar, givetvis.

Flaska Kriek
Även om bryggningen är gjord så ser jag fram emot att få prova min första pseudokriek. Troligtvis kommer jag buteljera denna eller kommande vecka med champangejäst, vänta på kolsyra och sedan är drygt ett års väntan över.

Stolle version två
Jag kommer vilja brygga om min belgiska pale ale och skruva upp beskan något. Stolle är semi-inspirerad av Taras Boulba och XX-bitter, och även om jag är väldigt nöjd med den första versionen av denna öl vill jag skruva upp beskan en eller två nivåer till. Det var första gången jag använda Orval-jästen och jag tror jag kommer att fortsätta med den.

Märzen eller annan lite fylligare lager
Systembolaget skämmer inte direkt bort oss svenskar med bra lager, speciellt inte när all öl också varmlagras för länge. Sedan är jag inte någon mästare på att hålla koll på just bra lageröl och när dessa släpps på bolaget. Även om det börjar blir ett tag sedan så har jag ett mycket trevligt lagerminne från Akkurat för 1,5 år sedan när jag drack Oppigårds Heritage märzen. Har faktiskt glömt vad den heter och det spelar ingen roll. Men jag blev genast sugen på att brygga något liknande. Förra året bryggde jag både pilsner och helles, men jag tror mig uppskatta de lite mer fylliga smakerna från en märzen.

Längre än så har jag inte hunnit i mina planer, vilket jag tycker känns lagom. Man har ju en del annat att hinna med också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *