Gå till innehåll

Kyld öl på Systembolaget

I brist på blogginlägg om hembryggning, då jag fortfarande inte bryggt något på ett tag (det kommer dock), har jag reflekterat lite över Systembolagets funktion för mitt ölintresse. När jag bodde i Stockholm hände det att jag åkte runt till olika systembolag för att köpa en specifik öl och det är mycket tack vare det, och närheten till ställen som Akkurat, som gjorde att mitt intresse växte. Nu när man bor i norra delen av landet så har tillgängligheten till öl minskat ganska avsevärt.

Förra veckan öppnade dock ett nytt systembolag som passligt, eller opassligt, nog ligger mellan mitt hem och mitt arbete. Nu hyste jag inga större förväntningar om utbudet och när jag i fredags var in och kikade kunde jag konstatera att ölutbudet var blekt. Av de tre systembolag som finns där jag bor var utbudet klart sämst. Dock spelar det inte någon större roll eftersom jag ganska sällan köper öl utanför beställningssortimentet. Hade dock hoppats på en liten specialhylla med något lite roligt på.

Förutom systembolaget finns det ju andra sätt att få tag på öl för att dricka hemma. I skrivande stund har jag kommit tillbaka till IPA-träsket och för att få tag på intressant öl i den genren så är systembolaget inte särskilt bra. Dock blev det för någon vecka sedan en liten beställning eftersom jag såg att det dykt öl från Verdant. Jag hämtade dessa tre IPAs (ipor) förra veckan och tja, vad ska man säga... I detta avseende finns det stor förbättringspotential hos Systembolaget. Två av de hittills druckna ölen var burkade för ganska länge sedan varav den äldsta i slutet på september. Den smakade oväntat bra för att ha stått både länge och i rumstemperatur i någon av Systembolagets lager. Men ändå. Ölen var ganska dyr, runt 80-90 kr styck och då känns det rimligt med synpunkter på vad monopolet också kan leverera. Visst, det finns hemsidor som kan leverera färskare öl än Systembolaget, men som monopol vore det ju trevligt om vissa produkter kunde hanteras något varsammare i mån av färskhet och även hur den lagras. I detta avseende var det lite roligt när jag nåddes av nyheten att man på en av Systembolagets butiker nu prövar ett koncept med kyld öl. Jag förstår att det uppstår flera frågetecken kring detta. Vilka öl ska få förmånen att stå kyld? Uppmanar det till drickande? Som ölentusiast kan man dock inte hoppas på något annat än att konceptet blir befäst i bolagets samtliga butiker och att urvalet av öl som hamnar i kylarna bestäms av någon kunnig person.

I övrigt kommer jag med ett poddtips. Ölpölens avsnitt om Oppigårds bjuder på underhållande och intressant lyssning. Passande nu när det skett en omfattande förändring i det bryggeriets ägandeskap.

2 reaktioner på ”Kyld öl på Systembolaget

 1. Anonym

  Bör nämnas att ölen kunde bara vara så färsk för den var i beställningssortimentet som har 3 månader kortare ledtider än alla andra sortiment

  Svara
  1. Lars

   Hej!

   Jag syftade på att ölen borde ha varit färskare. Så klart problematiskt i flera led men jag misstänker att Verdant själva levererat olika öl till systembolaget, eller importörer, där ölen inte varit purfärsk. Det är problematiskt i flera led fram till att jag som konsument håller ölen i handen. Frågan är dock hur pass förstående man som konsument ska var för dessa när man betalar 80-90 kr för 44cl IPA.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *