Gå till innehåll

Brygg- och ölåret 2023

Så här i dagarna efter nyår kan det passa bra att försöka summera brygg- och ölåret 2023 med några rader. Det är i skrivande stund -36 grader ute vilket gör att den bryggning jag hade planerat att genomföra dessa dagar får ställas in då kallraset blir för påtagligt när jag ska leda ut ångan från koket. Då är det lika bra att på ett lika ostrukturerat sätt som tidigare år fundera på året som passerat samt blicka framåt.

När det gäller min egen hembryggning så har det under 2023 kommit ett nytt bryggverk på plats som jag hunnit göra mig bekant med. Grainfather G40 är en fröjd att brygga med trots att jag anser det finnas tankevurpor bakom många "förbättringar" från tidigare versioner från Grainfather, som jag skrivit om här. Efter lite egna modifikationer är jag dock helnöjd och trots en rejäl prishöjning från mitt förra bryggverk så kan jag inte anse annat än att man får mycket för pengarna.

Under 2023 har det blivit till 14 olika öl i bryggeriet, vilket är ungefär samma som under 2022. Produktiviteten håller alltså i sig med ungefär 1 bryggning per månad. Kan låta oproduktivt för många, men med familj och alla aktiviteter det innebär känns det ganska lagom. Jag tycker fortfarande det är lika kul att klura på recept och brygga dem som förut. Förutom de närmaste två bryggningarna som är inplanerade kan jag inte sia om vad bryggåret 2024 kommer bjuda på. Troligtvis kommer det fortsätta handla mycket om Saison och Pilsner. Har börjat intressera mig mer för IPA senaste året efter ganska många år av ointresse, så troligtvis blir det kanske lite mer av den varan också. En bryggteknisk detalj jag tänker prova på inom kort är dekoktionsmäskning för att se om jag kan få bättre maltkaraktär i ljusare öl. Mer om det senare. Jag har sneglat på ett nytt jäskärl för att kunna jäsa större utan att behöva dela upp satserna på två. Är dock inte supersåld på några alternativ och det jag är mest sugen på kostar för mycket. Vi får se.

Min egen konsumtion av öl har minskat under 2023. Det handlar inte om någon markant skillnad, men jag reflekterade över detta vid en session på untappd. Mycket kan sägas och tyckas om denna app, men för egen del har den hängt med i drygt 10 år och varit ett bra hjälpmedel för mig att hålla lite koll på vad jag provat. Den minskade konsumtionen beror nog på flera saker men då intresset av öl minskat bland de jag umgås med samt att man i takt med att barnen blir äldre har svårare att hitta tid att umgås blir det sociala drickandet mindre än tidigare. Det är också värt att fundera över hur både hantverksöl och storbryggeriöl fortsätter att vara dyrt ute på lokal. Mellan 100-120 kronor får man betala för en öl på min lokala Bishops Arms, medan en klassisk fulöl på samma ställe eller annan lokal inte ligger långt efter. Prisökningen har nog gjort att jag prövar lite mindre nytt än tidigare, eftersom jag sällan hittar några nya guldkorn värda priset.

En positiv sak för ölscenen i norrbotten är att Piteåbryggeriet This is how fortsatt sin expansion under 2023. Det har snart gått ett år sedan man öppnade sitt taproom i Luleå (där jag bor) vilket gjort att man som ölfantast nu har ett ställe till att gå till och inte bara behöver trängas på Bishops, som fortfarande håller hög kvalité. Men att This is how etablerat sig har berikat Luleå med, typ, 20 kranar där utbudet varieras mellan bryggeriets egna kreationer och lite annat. Hoppas bara de kan fortsätta hålla öppet.

Avslutningsvis tänkte jag nämna några minnesvärda öl jag prövat från 2023:

Saison Dupont torrhumlad med Styrian Wolf.
Cuvée de Jonquilles från Brasserie au Baron - Saison/Biere de garde
Lingonlambik från Tilquin.
Best Coast IPA från Drakes på Bishops - Klassisk västkust IPA.
Murale rurale från Hyllie Bryggeri - Saison från Malmö.
En ny favorit i beställningssortimentet är New IPA från O/O.
Årets bästa öl var dock dagsfärsk How to pick one pils på Taps & BBQ (This is hows taproom i Luleå).

Tack till alla som besöker bloggen och hoppas ni kliver in i 2024 med fortsatt bryggintresse!

2 reaktioner på ”Brygg- och ölåret 2023

 1. Jan Torsson

  Kul! Å fortsätt brygga!!!
  Blir alltid något att fundera över. Tack!
  Funderar lite själv på att skaffa större jäskärl. Men vikt å pris är inte å leka med.
  Synd att du inte bor närmare, hade behövt hjälp med lite " igångsättning " av min Grainfather.
  Är inte van vid wifi bryggning. Å har dålig täckning.
  Brygga mer! 😊
  Mvh Jannä

  Svara
  1. Lars

   Hej!
   Jag använder faktiskt inte wifi-funktionen särskilt mycket. Jag har bryggverket i källaren och då kan det ijoförsig hända att jag under en stegmäskning höjer temperaturen från annan våning, men annars är det inte en "selling point" för just mig.

   Är det något särskilt med bryggverket du behöver hjälp med? Kan säkert bistå med något tips.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *