Gå till innehåll

Ekad havrestout med bourbondränkta vaniljstänger

Efter att ha blivit lite småless på de ordinarie ölsorterna jag brygger och dricker kändes det kul att prova på en kraftigare stout. Dels köpte jag för ett tag sedan några olika ekade öl från Founders och då uppstod ett litet sug på att prova brygga en kraftig stout i "breakfast"-stil.

Min enda bryggerfarenhet av denna stouttyp är tre år gammal och då blev det på tok för mycket hårdrostade maltsorter, vilket resulterade i en kärv och näst intill odrickbar öl. Den gången låg andel rostade malt (50 lovibond och högre) på 18% av den totala maltnotan. Detta var något jag hade i bakhuvudet till denna gång så jag minskade till 13%. Att jag gör en avvägning vid just 50 lovibond är egentligen bara en tillfällighet då de maltsorter som jag valt ut, som är av lite mer rostad sort, börjar vid 64 lovibond. Jag känner dock att jag är tvungen att hitta någon slags riktlinje för en potentiell rostad kärvhet som jag kommer vilja ha mer eller mindre av, och att dra upp denna riktlinje är ett metod som jag sedan kan utvärdera.

Dagen innan det var dags för bryggning passade jag på att smaka lite på alla maltsorter före krossning vilket fick mig att fundera på maltnotan ännu en gång. Nu blev det inga justeringar, men jag kan konstatera att det är väldigt givande att smaka på malten då jag blev lite orolig att jag även denna gång gått på för mycket med den rostade malten. Samt att jag nog skulle kunna skippa några av de lättrostade soterna då dessa till stor del smakar likadant (brända brödkanter, torkad frukt mm.) Men vi får se hur denna blir. Klart intressantast smak av den rostade havren, crystal 150, crystal 240 och biscuit har den sistnämnda. Inför en potentiell ombryggning hade jag funderat på att plocka bort de övriga sorterna helt och hållet, men nu ska vi inte gå händelserna i förväg utan en gedigen provsmakning och utvärdering ska genomföras. Biscuit har en otroligt trevlig knäckighet som de övriga inte kommer i närheten av.

Ett sätt att försöka få lite mer rondör till smakerna och munkänslan är att välja en jäst som inte jäser ut alltför mycket. Vid förra försöket körde jag på den klassiska WLP001 California Ale (Sierra Nevada), men för att uppnå ovan nämna resultat kommer jag denna gång jäsa med lika klassiska WLP002 English Ale (Fullers).

Humlens enda funktion för denna öl är att bidra med beska och jag har flera paket av Perle hemma, vilket har ersatt Columbus och Magnum som min favorithumle för tidiga "bittergivor". Alltid ren och frisk rakt igenom.


Namn: Carcosa (2022)
Stil: Dubbel havrestout?
Bryggmetod: Grainfather - Ingen lakning
Mäskeffektivitet:
54%
Beräknad mängd till jäskärl: 10L
Mängd till jäskärl:
7.5L
Beräknat SRM/EBC: 45/90
Beräknat OG: 1.090
Koktid: 60 min
Beräknat IBU: 45
OG: 1.089
FG: 1.024
ABV: 8.5%


Maltnota (kg-%) (Färg lovibond)
60% Crisp Maris Otter (~2.8L) 1.4mm kross
15% Crisp Flaked Oats (~1.8L)
7.5% Crisp Toasted Oat Malt (~4.5L) 1.4mm kross
4% Dingemans Biscuit (~22L) 1.6mm kross
4% Weyermann Carafa I (~900L)
3% Crisp Chocolate (~375L)
3% Crisp Crystal 240 (~100L)
3% Crisp Crystal 150 (~64L)

Mäskschema
67 °C i 60 min
Omrörning när 30 min återstår av mäskning.


Total mängd vatten: 20.8L
Mäskvatten:
20.8L
Lakvatten: -


Vattenbehandling
1g Kalciumsulfat
1g Magnesiumsulfat
4g Kalciumklorid

Vattenprofil
Kalcium: 84
Magnecium: 7
Natrium: 6
Klorid: 102
Sulfat: 53


Beräknat mäsk-ph: 5.51
Mätt mäsk-ph: 5.5
Mäskjustering: -
Slutgiltig beräknad resterande alkalinitet: 9.5


Humleschema
@60 min - Perle - 45 IBU
@10 min - White Labs jästnäring
@5 min - Spindasol B - 20g/100L = 2g


Jäst
WLP002 - 2L förkultur
Jäsning i 19 grader till FG.


Brygglogg
2022-11-05
Sätter förkultur.

2022-11-06
Bryggdag. Egentligen inte så mycket att rapportera om annat än att jag börjat lära mig att exakt hur mycket mer vört som försvinner när jag "silar av" den i patinagryta efter kok. Allt detta beror på vilken typ av öl jag brygger samt hur mycket jag beräknar att jag får ut. Dagens bryggning var beräknad att ge 10 liter till jäskärlet med gav 7.5. Nu i efterhand hade jag kunnat brygga betydligt mer, men jag vill ha marginaler när jag brygger med en för mig ny jäst för att undvika att vörten under aktiv jäsning klättar upp ur röret och kletar när jäskylen, vilket jag fick erfara vid den senaste stoutbryggningen för tre år sedan, då med WLP001. Dagens enda missöde var att jag glömde att stoppa tillbaka falskbotten när vörten skulle tillbaka till byrggverket för kok, men det spelade egentligen ingen roll.
Aktivitet i jäskärlet några timmar efter att jästen åkt i.

2022-11-08
Aktiviteten i vattenlåset har helt upphört redan efter två dagar. Låter stå i några dagar innan jag kollar SG då den säkert har mer att ge. Har läst att den här jästen kan vara ruskigt snabb om den är pigg, vilket den uppenbarligen varit nu.

2022-11-10
SG: 1.027

2022-11-12
Tillsätter ekflis från bourbonfat (3g/L) samt två vaniljstänger som legat med bourbon i tre dagar. SG: 1.024.

2022-11-23
Fatar och trycksätter till 10psi.

2023-02-23
Publicerar utvärdering.

Redan i paketet ser man hur högflockulerande jästen är
Tungrodd inmäskning, ändå blev den kanske lite svag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *