Gå till innehåll

Le Vermontoise på bolaget

Jag trodde länge att systembolaget detta år hade hoppat över importen av ett av mina favoritöl i saisonklassen. Men jag upptäckte idag att den 14:e september så kommer La Vermontoise från Blaugies och Hill Farmstead tillbaka i sortimentet. Samarbetet landar i det tillfälliga sortimentet och det brukar gå att få tag på ölet även några vekor efter släppet då den vanligtvis inte är omåttligt populär, dock vet jag inte hur många flaskor som kommer landa i Sverige så jag kommer ta det säkra före det osäkra och hålla koll på onlinebeställningen eller om det mot förmodan letar sig in på något av mina lokala bolag. Vanligtvis brukar ölen komma i maj men nu är det alltså något som gjort att man valt att plocka in den senare under året. Ölet bryggs årligen hos Blaguies i sammarbete med Shaun Hill på Hill Farmstead och det som gör att den skiljer sig något fran Blaugies standardsaison är att den är humlad med Amarillo, vilket ger den en lite annan karaktär. Min erfarenhet är att ölets humlekaraktär skiljer sig ganska mycket mellan årgångarna samt att den förändras med lagring. Själv föredrar jag att dricka ölet relativt ungt då jag uppskattar kombinationen av amarillohumlen och Blagiues jäst då det fortfarande finns en ung och lätt gräsighet kvar. Men jag har även lärt mig att denna karaktär kan variera mellan årgångarna, vilket också är lite roligt då det blir mer av ett, just det, säsongs-/årgångsbetonat öl.

Avslutningsvis skulle jag även vilja tipsa om att det kommit en finfin samlingssida för öl- samt whiskybloggar som gör att man snabbt och enkelt kan följa de senaste inläggen från bloggar runt om i Sverige. Surfa in på beerandwhisky.se och kanske hittar du några nya sidor du missat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *