Gå till innehåll

Öltips nr.1 – En basöl att ha hemma

Jag tänkte nu inleda en förhoppningsvis återkommande inläggsserie där jag tipsar om olika öl som jag för tillfället tycker särskilt mycket om och som, ibland, flyger lite under radarn för vissa. Det kommer således inte handla uteslutande om hembryggning men kanske kommer det en del tankar om egen bryggning av ölet i fråga.


Med åren har jag insett att det finns en viss sorts öl som jag gärna alltid har tillgång till medan viss öl kommer och går lite mer beroende på årstid. Öl som jag gärna dricker flera av under en och samma session. Nu dricker jag egentligen inte särskilt mycket för att vara hembryggare och ölintresserad men när jag väl blir sugen så är det ofta några återkommande ölsorter. Öltips nummer ett är just ett sådant öl och som jag därför benämner som ett "basöl". Detta är en öl som flyger under radarn för de allra flesta men som trots detta fyller 15 år nu till hösten. I Skebobruk, norr om Norrtälje, ligger Skebo Bruksbryggeri som producerar bland annat Bruksöl. Bruksöl är är golden ale inspirerad Cheriton Diggers Gold. Samtliga av bruksbryggeriets öl sticker ut på en punkt och för mig är det den utomordentliga humlekaraktären. Mig veterligen finns det inget bryggeri i Sverige som lyckas plocka fram dessa nobla engelska humlesmaker på ett så uttrycksfullt sätt. När jag dricker bruksöl brukar jag komma att tänka på vissa öl från De Ranke och De La Senne, även om dessa inte tillhör samma kategori, men det är något med hur humlen sticker ut som gör att jag länkar ihop dem på något sätt. Bruksöl är en ganska bitter öl på 4,7% så det är således inte en öl som faller alla i smaken. Jag uppskattade själv inte denna öl lika mycket i början av mitt ölintresse men det är något med den kraftiga humlekaraktären som nu gör mig knäsvag. Det är ett öl som lämpar sig särskilt väl tillsammans med något salt och att den endast uppnår 4,7% gör den härligt sessionabel. Jag upplever ölet som relativt torrt och friskt vilket också bidrar till hinkabiliteten samt att flaskan är på 50cl. Den är blomig, lätt kryddig och fruktig (marmelad?) i sin humlekaraktär. Allt detta i en välbalanserad harmoni. Om jag hade bott kvar i Stockholm hade jag nog velat besöka Akkurat betydligt oftare än jag brukade bara av den anledning att de brukade ha Skebo på fat eller cask.

Ölet är bryggt med Maris Otter, CaraMalt och Crystal malt. Beskan står Challenger och Fuggles för medan en sen humlegiva av Sovereign, Pilot och First Gold tillsätts sista sex minuterna. Vörten jäses sedan med Wyeast 1098. Känner jag mig själv kommer jag prova brygga en liknande öl under året. Ölet går att beställa på systembolaget över hela landet med viss reservation för att jag kan ha köpt upp samtliga flaskor. Blir även plus i kanten då etikettens utseende rimmar väl med det på något sätt enkla och vackra i ölet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *