Gå till innehåll

Utvärdering: Southern Passion och Ekuanot Pale Ale

Den här ölen bryggdes 23/7 med samma New England-bas som tidigare Moody, fast denna gång landade dock OG där jag ville. Dock hade jag en del strul med trycksatsen till mitt jäskärl, som resulterade i att all torrhumle och övrigt bös som genom trycksättning och kallkrash lagt sig på botten av jäskärlet (jäskärlet töms uppifrån) åkte ut i ölet igen. Detta resulterade att en del oönskheter (ord?) följde med ner i fatet och att ölet fått en något för gräsig ton.

Ölen landade på 5.4% med ett FG på 1.017. Doften är oväntat anonym för att vara torrhumlad med 7gr/L, men återigen så hände det en hel del oönskat med en koppling eftersom jag var tvungen att skruva av och på trycksatsen, släppa ut och fylla på med gas, så det är möjligt att en del av ölets arom försvann ut i tomma intet under det skedet. En allmän nya världen-humle karaktär letar sig upp ur glaset. Även lite vanilj.

Smakmässigt slås jag direkt av tanken att det smakar som en välhumlad Galaxy-öl, fast med en något mer uppskruvad fruktighet. För något år sedan bryggde jag en skåprensare med massvis med Galaxy-humle i och detta påminner mycket om den. Kombinationen Southern Passion och Ekuanot känns alltså som Galaxy på steroider. Mango är den frukt som sticker ut överlägset mest i en kavalkad av tropisk frukt, men även viss gräsighet. Två veckor på fat har gjort att en stor del av gräsigheten har lagt sig, men den är dock lite för påtaglig för att jag ska vara nöjd. I övrigt får jag inte fram några särskilda smaker. I sin helhet tycker jag att en öl med denna jättetropiska humleprofil behöver en citrus-humle för att balansera smakerna.

Jag önskar lite mindre restsötma i denna sortens öl. Samma procentuella maltnota för 4.2% kändes perfekt, medan det för denna på 5.4% känns lite för rund. Här tror jag att laktosen, som jag egentligen avskyr, blir något för påtaglig för kroppen, avslutningen samt den lätta vaniljton som smygit sig in i ölen.

En solid öl som jag egentligen varken är nöjd eller missnöjd med. Humlekombinationen var helt enkelt inte så spännande som jag hade hoppats på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *