Gå till innehåll

Bloggen fyller 2 år!

Den 30:e september 2016 publicerade jag det första inlägget här på bloggen och sedan dess har det hänt en hel del. Mitt huvudsakliga syfte när jag startade bloggen var att dela med mig av mina bryggäventyr samt hitta en mer inspirerande plattform för att föra loggbok över mina bryggningar. Jag började med hembryggning 2014 och i 2.5 år förde jag loggbok i enkla google-dokument vilket fyllde sitt syfte men samtidigt inte gav mig den inspiration som jag kände att jag behövde för att vilja fortsätta utvecklas som bryggare. Nu har det gått två år sedan bloggen lanserades och jag tycker fortfarande det är lika roligt att pyssla med den som när jag började.

En trevlig del av att vara intresserad av ölbryggning är att läsa andra bloggar om hembryggning och kunna inspireras av dessa. Ni som följer bloggen vet att mitt fokus ligger på just bryggningsrapporter och utvärderingar. Jag skriver sällan, eller nästan aldrig, om annat, något som det evetuellt kan bli ändring på kommande tiden eftersom vi snart väntar vårt andra barn, vilket med all sannolikhet kommer resultera i betydligt färre bryggningar framöver. Jag kommer dock göra mitt bästa för att hålla bloggen uppdaterad med andra funderingar kring bryggning som jag hoppas ska kunna inspirera andra.

Nedan delar jag med mig av lite kort och informativ fakta om min bryggning, bloggen och öl. Det kanske vore trevligt att läsa om något annat än saison och jästemperaturer för en gångs skull? Vi får se hur kort den blir för jag har ofta svårt att hålla mig kortfattad och saklig när det kommer till öl och bryggning:

Varför har det under 2018 nästan bara bryggts saison?
I början av året kände jag att jag ville ha ett större projekt som skulle ge mig möjligheten att utveckla en specifik ölstil. Därför satte jag igång projektet att brygga på olika sorters saisonjäst. Jag är just nu inne på min 10:e jäst och skriver i hemlighet på ett längre inlägg om varje enskild jästsort, som jag även tänkte släppa på engelska och bli vida berömd för. Tanken är att det också ska komma längre inlägg om val av malt och humle. Sedan tycker jag, just nu, att saison är den godaste ölstilen att förtära.

Favoritöl i några olika kategorier?
Pilsner - Pilsner Urquell ofiltrerad, serverad "len"
Saison - Saison Dupont eller De Baluiges d'Epeautre
IPA - Nynäshamn Dragets Kanal DIPA
NEIP (ja jag vet...) - Amundsen Apocalyptic Thunder Juice
Engelsk bitter - Så färsk ESB som möjligt på real ale-kran
Veteöl - Schneider Festweisse Tap 4
Tripel - Straffe Hendrik Brugs 9
Dubbel - Emelisse Dubbel
Quad - Westvleteren 12
Stout - Left Hand Milk Stout
Surt - Cantillon Gueuze
Surt med frukt - Cantillion Fou Foune

Bästa ölställen?
Akkurat i Stockholm
Himmeriget Köpenhamn

Svenska favoritbryggerier?
Nynäshamn Ångbryggeri. De kanske inte experimenterar och tar ut svängarna lika mycket som andra mer hippa bryggerier, men ölen är alltid bättre än alla andras.

Favoritbloggar?
Lars Marius Garshol

Hur många satser öl har det bryggts?
Mellan 70-80.

Bästa hembryggarutrustningsköpet?
Fatutrustning. Sedan kan jag även slå ett slag för saftsil och sildukar om man inte har spexigare utrustning för att sila av humlen. Jag silar alltid av vörten på väg ner i jäskärlet.

Sämsta?
Jag har en humlekorg från Mangrove Jacks som är ganska meningslös om man inte brygger med kottar, vilket jag aldrig gör.

Favorithumle?
När det gäller modernare humle tycker jag citra är helt överlägsen.
När det gäller klassisk humle har jag inte lika bra koll. Men jag håller på att lära mig i och med alla saison-bryggningar. HIttills har jag gillat EKG och jag tror den fungerar väldigt bra i nästan alla ölstilar.

Favoritjäst?
Wyeast 2565 Kölsch är det svårt att misslyckas med. Jäs runt 13-14 grader så blir det ännu bättre.

Bryggardröm?
Att kunna ha ett dedikerat bryggrum/lokal där man kan brygga större satser och sälja till lokala pubar och restauranger i länet.

Planer för hembryggeriet?
Just nu står det ganska still. Hoppas att någon gång kunna få till ett ventilationssystem med fläkt nere i källaren så att all bryggning kan ske där. I dagsläget finns bryggutrustning, ölkyl samt jäskyl i just det rummet, men eftersom jag är lite rädd för fukt har jag undvikit att brygga där nere. Hoppas även kunna investera i en Braumeister med LODO-kit någon gång. Kikar även på rostfria jäskärl men jag tror att alla investeringar får vänta.

Mest lästa blogginlägget?
Mitt inlägg om vattenbehandling.

Bästa tips till nybörjare?
Köp inte ett bryggverk på en gång, utan lär dig grunderna genom andra metoder. Då kommer det komma mer kunskap på köpet.

Bästa tips till mer erfarna hembryggare?
När du samlat på dig en del erfarenhet så våga ifrågasätta det du läst och hört av andra. Prova själv och se hur det fungerar för dig. Jag har själv en del saker för mig som jag inte vågat ändra på. T.ex. siktar jag alltid på att utvinna lika mycket vört från mäskningen som från lakningen, för att jag hörde John Palmer prata om det på en föreläsning. Något jag kanske borde ändra på eller iallfall undersöka alternativ till?

Annat tips?
Skippa all torrjäst om du ska brygga öl som ska ha påtaglig karaktär från annat än humle. Jag har givetvis inte bryggt med all torrjäst som finns att tillgå och jag viker mig också för enkelheten och priset ibland, men all öl som jag någonsin bryggt har alltid blivit bättre med flytande jäst.

Hur populär är egentligen bloggen?
Sett till antalet besökare varje dag och i jämförelse med t.ex. livsstilsbloggar så kan vissa säkert hävda att min blogg egentligen inte existerar. Sett till hur få hembryggare det finns i Sverige och hur många få av oss som också bloggar, så är jag omåttligt populär.

 

Typ så. Jag firar bloggen med att inte dricka öl, just idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *