Gå till innehåll

Utvärdering: Dalacider

Utseende

Ljus och lätt disig.

Doft

Doftar väldigt lite. Någon månad sedan jag provad den sist, och vid tidigare prövningar har den har kraftig till medelmåttigt doft från något som efterlämnat från jäsningen.

Smak

Tunn och krispig på tungan. Finns verkligen ingen sötma kvar i denna cider alls. Positivt är också att den trots sina 7.9% har en väldigt diskret smak av alkohol som värmer mot slutet. Efter ett tag i munnen framträder äppelsmaken tillsammans med en lättare beska.

Kropp och kolsyra

Som jag skrev i bryggloggen så var det lite krångligt med kolsyresättningen på flaska, men tack vare safbrew f2 så har den nu uppnått en tillräcklig kolsyrenivå, även om jag hade önskat lite mer. Kroppen är givetvis tunn och den upplevs som väldigt torr.

 

Övrigt

Jag är av den åsikten att cider bör eftersötas, vilket denna inte är. Anledningen till detta är att jag inte ville ockupera mitt enda fat med cider då jag inte visste hur lång tid det skulle ta innan den var drickbar. Det optimala vore alltså att eftersöta cidern, trycksätta på fat och sedan buteljera med en mottrycksfyllare.

För att vara första cidern så är jag nöjd. Den blev kanske något i starkaste laget, men helt utan oönskade smaker. Den påminner mer om ett moserande vin än en cider, vilket den också kommer att drickas som.

2 reaktioner på ”Utvärdering: Dalacider

 1. Magnus Bagger-Sjöbäck

  Hej!
  Intressant läsning.
  Jag har själv gjort cider på egna äpplen i över 30 år. Jag vildjäser alltid och använder inga tillsatser. Normalt eftersötar jag inte heller med socker. Jag har dock testat att tillsätta socker i omgångar för att gå en riktigt alkoholstark cider. 13 % abv har jag kommit upp i men då med ganska lite kolsyra. Utan kolsyra går det att komma högre men få det inte cider.
  I år var första gången jag misslyckades med en batch. Det bildades på tok för mycket etylacetat. Anledningen var troligen att det var lite för kallt. Det gjorde att jäsningen inte kom igång förrän efter två dygn.
  Du skriver att du inte känner någon sötma alls i din cider. Det tycker jag är lite konstigt med tanke på att du har en restsockhalt på c:a 40 g/liter. Men torr är den definitivt. Tyvärr brukar man tappa nästan all fruktighet när den är så torr och stark. Jag brukar kyla till c:a +1°C och därmed stoppa jäsningen när den ligger runt SG 1,020, alltså c:a 4,5 % abv. Den skulle jag beteckna som halvtorr.

  Svara
  1. Lars

   Hej Magnus!
   Kul att du hittade hit! Du har nog betydligt bättre koll på hur man brygger en cider än vad jag har i dagsläget. Det är över tre år sedan jag gjorde denna och jag skulle nog göra en del annorlunda om jag gav mig på ett nytt försök. Dock så var denna första cider bättre än den första ölen jag bryggde själv.

   Intressant med vildjäsning. Utvecklar cidern en syrlig/brettig smak med tiden? Eller behandlar du den på något sätt efter jäsningen?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *