Gå till innehåll

New England Pale Ale på Sabro och Chinook

Tidigare i höst pratade jag och två vänner om att ses och brygga en öl ihop. Inget som jag motsätter mig. Tvärtom tänker jag att det kanske är ett sätt att få dessa att snöa in på det här med hembryggning då det vore roligt att få fler att ansluta sig till rörelsen. Dessa två har varit med tidigare när jag bryggt öl men om de nu fick vara mer engagerade i själva receptet och bryggandet, samt få ta hem en del av satsen, så kanske det kan ge lite blodad tand. En av dessa köpte för drygt ett år sedan ett Brew-in-a-bag-kit med vattenvärmare och hela köret. Dock har han inte kommit igång med bryggandet ännu.

Tanken med ölen var att brygga något med väldigt mycket humlekaraktär som inte heller var för beskt eller starkt. En pale ale av modern hipsterkarakär, extra mjuk. En idé jag ställde mig positivt till då jag inte blev riktigt nöjd med den förra NEPAn som bryggdes. Till detta receptet skruvade jag upp andelar specialmalt något samt valde en för mig helt ny humlesort; Sabro. Målet var något disigt och tropiskt fruktigt, men jag ville samtidigt testa något annat än Citra för en gångs skull. Sabro ska enligt beskrivningen bidra med citrus, kokos, tropisk frukt, stenfrukt och tangerine. För att få med en liten klassisk västkusthumlekaraktär i upplevelsen, vilket jag tycker är ett måste för att dessa tropiska humlebomber inte ska bli för ensidiga, fick det följa med lite Chinook både under hop stand och torrhumling. Jästvalet blev en beprövad favorit i form av Imperial Yeast Juice.


Namn: Frukostjuice
Stil: Pale Ale i New England-stil
Bryggmetod: Grainfather - Ingen lakning
Beräknat SRM/EBC: 4,4/8,6
Beräknat IBU:
48
Beräknat OG: 1.055
OG: 1.047
FG: 1.013
ABV: 4.5%
Koktid:
60min
Effektivitet:
56% - mäsk
Mängd till jäskärl:
16L - beräknat 16L


Maltnota (kg-%) (Färg lovibond)
40,2% Crisp Maris Otter Extra Pale (~2L)
20,1% Weyermann Bohemian Wheat (~2L)
20,1% Crisp Torrefied Oats (~1,8L)
10,2% Weyermann Munich 1 (~9L)
5% Weyermann Carapils (~2L)
4,5% Weyermann syramalt (~2L)

Mäskschema
67 grader i 60min
5min omrörning under inmäskning.
Omrörning när 30min återstår av mäskning.


Total mängd vatten: 25L
Mäskvatten:
25L


Vattenbehandling
2g Kalciumsulfat
1g Magnesiumsulfat
7g Kalciumklorid
1,8g Antioxin SBT

Vattenprofil
Kalcium: 118
Magnecium: 6
Natrium: 8
Klorid: 151
Sulfat: 66

Beräknat mäsk-ph: 5.14
Mätt mäsk-ph: 5.2


Humleschema
@Hop stand - Sabro pellets 15AA - 2g/L
@Hop Stand - Chinook pellets 11 AA - 2g/L
@Torrhumling i fyra dagar - 4g/L - Sabro
@Torrhumling i fyra dagar - 2g/L - Chinook


Jäst
Imperial Yeast Juice - Ingen förkultur


Brygglogg
2020-10-03 Bryggdag. En smidig bryggdag utan bekymmer. Effektiviteten tog en hel del stryk och istället för uppskattat OG på 1.055 landade det på 1.047. Jag misstänker att detta har med recirkulationen att göra då jag ställde in pumpen på ett något långsammare flöde än vanligt och sedan umgicks med två vänner som var på besök under kvällen, istället för att titta till det övre filtret där all vört flöt igenom. Rörde dock om som vanligt 30 min in mäskprogrammet. Detta i kombination med en större volym än vad jag vanligtvis brygger är nog boven i dramat. Jag vill gärna ha upp min pale ale runt 5.5% då jag tycker de blir lite för tunna annars med tanke på den mängd humle jag vill ha i, men jag hoppas att jästen kompenserar lite för munkänslan och lämnar lite mer restsötma och kropp än t.ex. S-04 vid den förra pale ale-bryggningen. Jästnäringen glömde jag, men det gör troligtvis inte så mycket.
2020-10-12 FG 1.013. Torrhumlar enligt ovan.
2020-10-16 Fatar min del och flaskar dryga 6 liter med carbdrops. Siktar på en ganska låg kolsyra för denna öl. Juice?

2 reaktioner på ”New England Pale Ale på Sabro och Chinook

  1. Peter Ekdahl

    Har själv en Grainfather. Läste i din brygglogg "då jag ställde in pumpen på ett något långsammare flöde".
    Kan man ställa in pumpen på långsammare flöde?

    Svara
    1. Lars

      Hej!

      Du kan strypa flödet från pumpen på det röda vredet på röret som går från pumpen upp till toppen av bryggverket. Men visst, du kan inte reglera flödet på själva pumpen, men flödet i röret kan du påverka.

      Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *