Gå till innehåll

Summering av bryggåret 2022

Då var det dags att summera det gångna bryggåret med några reflektioner om saker och tings varande samt några tankar om bryggåret som komma skall.

När jag kikar bland blogginläggen och räknar inser jag att jag hann producera fler öl än vad jag själv trodde året 2022. Några bryggningar resulterade i två öl då jag delade upp vörten i två jäskärl för att prova olika jäster. Totalt blev det dock 13 öl vilket ligger i linje med vad jag hoppas kunna hinna med under ett kalenderår. En öl per månad. Det blev ett längre uppehåll från bryggningen under sommaren då det var mycket annat som fick prioriteras före. Så egentligen har jag varit mer aktiv än planerat.

Bland de öl som jag varit mest nöjd med så ligger både mina pilsners i topp tillsammans med nyligen bryggda belgiska pale ale på Orvaljästen. Jag har inte bryggt en enda helamerikansk öl under hela året. Det kommer det dock bli ändring på redan nu i januari... Så här har det sett ut under 2022:
Belgisk pale ale: 1
Brittisk pale ale: 2
Pilsner: 2
Saison: 7
Stout: 1

Kommande års bryggning? Jag har inte funderat så mycket på vad som ska bryggas under 2023 utan jag har med åren låtit spontana infall få styra. Eftersom ingredienser ska beställas och levereras kan suget som de spontana infallen kommer med ibland hinna försvinna och själva bryggningen övergår då till ett måste. Dessa gånger är det inte roligt att brygga. Därför hoppas jag att 2023 års bryggplanering kommer bestå av en jämn fördelning av spontanitet och eftertänksamhet. En stor del av nöjet med bryggning är att få plötsliga infall, fundera kring recept, kanske läsa på lite och sedan beställa ingredienser. Ganska ofta tycker jag nästan det momentet är roligare än själva bryggandet. När jag tänker närmare på saken så är det nog själva bryggandet som är det minst roliga med, ja, bryggandet. Något jag kommer vilja göra under 2023 är att utveckla min lagerbryggning något. Även om jag varit väldigt nöjd med mina pilsneröl skulle jag vilja prova lite andra jästsorter än W-34/70, främst för att jag skulle vilja ha mer och mjukare maltighet. En pilsner får gärna vara ganska krispig, tycker jag, så här är det möjligt att jag provar brygga en mjukare lageröl med mindre beska och lenare humle. Efter att ha lyssnat på senaste avsnittet av Ölpölen där man hade besök från Brekeriet så blev jag lite sugen på att pröva ta min hus-Saison i en annan riktning och primärjäsa den med både saccharomyces och brettanomyces för att se om man kan få en lite mildare och mindre kletig brettkaraktär än vad jag upplever att jag fått med tillsatt brett vid flaskning. Jag vill verkligen ha fler pseudolambiker igång, men det tar emot så fruktansvärt att brygga dessa när man varken vet om det blir bra eller jättedåligt, samt att man måste vänta så fruktansvärt länge.

Insikter? Har jag blivit en bättre bryggare och lärt mig något nytt? Kanske inte. Självklart får man lite mer förståelse för olika ingredienser när man provar nytt. En sak som jag skrivit om under året som passerat och som jag tycker är roligt och ger variation till min öl är att variera sin basmalt beroende på ölsort. Det finns givetvis en ekonomisk aspekt av detta. I och med att bryggingredienser har blivit dyrare förstår jag om man väljer att köpa större mängder av en och samma basmalt för att använda till sina bryggningar. Har man möjlighet kan jag dock rekommendera detta. Annars vet jag inte om jag blivit en bättre bryggare. Jag har inte möjlighet att nörda ner mig lika mycket i saker längre, och det som jag vill lära mig mer om blir nästan på en akademisk nivå, och då känns det för krävande. Dock har jag ett inlägg om jästers ursprung och släktskap på gång, som jag ser fram emot att dyka ner i ytterliggare.

Önskemål? Fler svenska malt- och humlesorter i hembryggarbutiker står högst upp på min önskelista. Framförallt malt om jag ska vara mer specifik. Det finns en del mälterier runt om i Sverige men jag önskar verkligen att deras produkter skulle bli tillgängliga för oss hembryggare i större utsträckning och inte bara för kommersiella bryggerier. T.ex. produceras det malt på korn som i norrlandsmått inte ligger alltför långt från där jag bor. Dessvärre har jag inte sett denna maltsort i någon hembryggarshop ännu. Svensk humle har funnits på hembryggarmarknaden i något år nu och utbudet verkar växa, så där känns det fortsatt optimistiskt. Jag hoppas på samma utveckling bland maltsorterna. Tänkt att kunna brygga en Saison på en äldre svensk kornsort?

Prylar? Jag känner i dagsläget inte något behov eller sug av att köpa på mig mer grejer. Jag har allt jag behöver just nu och så har det varit i några år. Får jag drömma fritt skulle ett trekärlssystem stå uppradat och redo nere i bryggrummet, men det är inte aktuellt. Jag väntar dock med spänning på att SS-Brewtchs SVBS-system ska bli tillgängligt i Sverige, ett enkärlssystem som de jobbat på ganska länge. Följer det deras andra produkter i kvalité kommer det säkerligen vara en dröm för oss hembryggare som prioriterar smidiga bryggdagar. Följer systemet även andra produkters prissättning kommer det troligtvis fortfarande vara billigare med en Braumeister.

Till sist. Jag är ruskigt trött på sociala medier. Kanske är det surgubben i mig men jag tycker det blivit mer och mer ointressant att följa bryggrelaterade konton på, främst och endast, Instagram. Därför har jag själv också svårare för att vara aktiv och därför önskar jag att fler hembryggare kunde börja blogga om sin bryggning. Personligen är jag trött på det snabba och ytliga. Jag vill ta det lugnt och läsa. När jag satte igång med bloggen så fanns det säkert ett 20-tal svenska hembryggarbloggar. Hur många finns det nu? Jag hittar inte fler än två andra än min egen. Har jag missat någon förutom Lindh och Fabrikören, som fortfarande är aktiva?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *